Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο


Διαδηλωτές κατέλαβαν εκ νέου την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που κόστισαν χθες τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Νέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στην... αστυνομία και διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 28 Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Χθες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει σκηνές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη στρατιωτική ηγεσίας της χώρας.

Διαδηλωτές - κυρίως ισλαμιστές και εναροί ακτιβιστές - πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό διαδηλώσεις εναντίον ενός σχεδίου για συνταγματική μεταρρύθμιση που ισχυρίζονται ότι επιτρέπει στο στρατό να διατηρήσει πολλές εξουσίες.

Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία επενέβη για να απομακρύνει σκηνές που είχαν τοποθετήσει διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Η επέμβαση της αστυνομίας οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να επιστρέψουν στην πλατεία, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις. Μαύρος καπνός ήταν ορατός αφού οι διαδηλωτές πυρπόλησαν όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με αναφορές. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία. «Αυτό που συμβαίνει στην Ταχρίρ είναι πολύ επικίνδυνο και απειλεί το έθνος και την επανάσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 676 άνθρωποι, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σερμπίνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Ένας από τους τραυματίες στο Κάιρο υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια στη διάρκεια συγκρούσεων έξω από κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.