Στις 5 Δεκεμβρίου η απόφαση της Χάγης για την πΓΔΜ

 Στις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η απόφαση επί της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) εναντίον της Ελλάδος σχετικά με το «βέτο» που θεωρεί ότι άσκησε η Αθήνα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ.


Η πΓΔΜ κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή στη Χάγη κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ...έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Συμμαχία με ομόφωνη απόφαση δεν προσκάλεσε τα Σκόπια να ενταχθούν σε αυτή. Ωστόσο, από τότε είχε ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίρρηση (objection) της ελληνικής πλευράς - και όχι μόνο - ήταν βέτο ή όχι. Πάντως, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να μιλήσει για βέτο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να κρίνει όχι μόνο αν η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία αλλά να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα και να βρει αν η Αθήνα έχει πράξει κάτι τέτοιο να την υποχρεώσει, μέσω της απόφασής του, να μην το ξανακάνει στο μέλλον, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε στην ακροαματική διαδικασία ότι η υπόθεση εκφεύγει της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου. Αν όμως το Δικαστήριο αποφασίσει ότι έχει αρμοδιότητα, τότε να κρίνει αβάσιμους τους ισχυρισμούς των Σκοπίων.