ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 «Καρδιά» της ευρωπαϊκής νεολαίας


Η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου, με τον τίτλο της διοργάνωσης της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας»

Η "καρδιά" της ευρωπαϊκής νεολαίας θα χτυπά το 2014 στη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα πλαίσιο δράσεων και ...εκδηλώσεων με διεθνή απήχηση, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη στο πλαίσιο της διοργάνωσης της "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας".

Στην τελική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης εντυπωσίασε και κέρδισε τη διοργάνωση έναντι των άλλων δύο υποψήφιων πόλεων, του Ιβάνοβο της Ρωσίας και του Ηρακλείου Κρήτης.

Το ευρηματικό της παρουσίασης -καθένα από τα 12 γράμματα της λέξης "Θεσσαλονίκη" αντιστοιχούσε σε έναν μήνα του χρόνου και σε αντίστοιχες δράσεις- αλλά και το σκεπτικό του φακέλου διεκδίκησης ήταν αυτά που κέρδισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, που αξιολόγησαν τις τρεις προτάσεις.

"Ο φάκελος δίνει βαρύτητα στο τρίπτυχο: νεανική επιχειρηματικότητα, μη τυπική μάθηση και ανεργία των νέων, που είναι τα τρία βασικά ζητήματα σήμερα για τη νεολαία. Επίσης, τους άρεσε το γεγονός ότι δεν το διαχειρίστηκαν τεχνοκράτες ή εταιρείες, αλλά οι ίδιοι οι νέοι της πόλης, μέσα από εθελοντική συμμετοχή και ανοιχτές συνελεύσεις", είπε στο "Εθνος" η επικεφαλής της αποστολής στην Μπράγκα, αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου.

Σημειώνεται πως η Θεσσαλονίκη μπήκε όψιμα στη "μάχη" για τη διεκδίκηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο υποψηφιότητες που προετοιμάζονταν από τον περασμένο χρόνο.

Αύριο το βράδυ, στο φουαγιέ του δημαρχείου θα διοργανωθεί μια γιορτή για το γεγονός, με μια τούρτα-γίγαντα που παρασκεύασαν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης με το λογότυπο της διοργάνωσης.

Ο θεσμός της "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας" ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010 τη διοργάνωση ανέλαβε το Τορίνο της Ιταλίας, το 2011 η Αμβέρσα του Βελγίου, το 2012 η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 το Μάριμπορ της Σλοβενίας.
πηγη: