Στο έδαφος καθηλώνει όλα της τα αεροσκάφη η Qantas

Σε απάντηση των απεργιών των εργαζομένων της η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της, ακύρωσε όλες τις πτήσεις και καθήλωσε στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη του στόλου της.

Σε μία ...«άνευ προηγουμένου» κίνηση, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas καθηλώνει όλα τα αεροσκάφη της, λόγω ανεπίλυτων προς το παρόν διαφορών με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Τα αεροσκάφη της εταιρείας θα ολοκληρώσουν τις πτήσεις που πραγματοποιούν, αλλά από σήμερα δεν θα υπάρχουν νέες αναχωρήσεις, τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή δρομολόγια.

Πάνω από 13.000 επιβάτες επρόκειτο να πετάξουν με την Qantas από διεθνή αεροδρόμια προς Αυστραλία το προσεχές 24ωρο.

Περίπου 1.300 εξ αυτών ενδέχεται να βρίσκονταν στους χώρους αναμονής των αεροδρομίων όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

«Παίρνω αυτήν την γενναία απόφαση -μία απίστευτη απόφαση, μία πολύ δύσκολη απόφαση- να καθηλώσω στο έδαφος αυτήν την εταιρεία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Αλαν Τζόις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη θα καθηλωθούν «για όσο διάστημα χρειαστεί» προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κόντρα με τα σωματεία.

Το σωματείο των πιλότων χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την απόφαση της διοίκησης και εκτίμησε ότι η κίνηση εξαναγκάζει σε κυβερνητική παρέμβαση.
Την ανησυχία του για την κίνηση της Qantas εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός μεταφορών Αντονι Αλμπανέζ, προαναγγέλλοντας παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα.

Η εταιρεία Virgin Australia ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετεί επιβάτες της Qantas όπου αυτό είναι δυνατόν και θα αυξήσει τις πτήσεις της.

Ο αυστραλιανός αερομεταφορέας αντιμετωπίζει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων πιλότοι και μηχανικοί, με κόστος πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Οι σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο, έπειτα από την ανακοίνωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας και ανάθεσης υπηρεσιών σε τρίτες εταιρείες.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν άμεσα, θεωρώντας ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή θέσεων εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταρείας δήλωσε ότι δεν βλέπει εύκολη διέξοδο, καθώς το να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των σωματείων «θα κατέστρεφε την Qantas μακροπρόθεσμα», όπως εκτίμησε. 
ΣΟΥ ΆΡΕΣΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ; ΠΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ - LIKE