Pierre Cardin: θεατρικός παραγωγός στα 88 του

http://images.smh.com.au/2010/11/10/2035395/AL-Pierre-Cardin-420x0.jpgΣτα 88 του χρόνια ο Πιερ Καρντέν παραμένει ένας άνθρωπος υπερδραστήριος! Στις δεκαετίες που προηγήθηκαν το όνομα του έγινε συνώνυμο της μόδας και της φινέτσας. Η φήμη του απλώθηκε στα πέρατα της γης και μπροστά στην τέχνη του υποκλίθηκαν πολιτικοί, σταρ, ντίβες, ακόμη και βασιλιάδες!



Με περισσότερους από ...
εξακόσιους τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις στο ενεργητικό του, αυτός ο σύγχρονος μάγος του εκλεπτυσμένου στιλ θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ζωντανό, κινητό μουσείο σύγχρονης τέχνης με αναφορές όχι μόνο στη μόδα αλλά και στη διακόσμηση, τη ζωγραφική και στο θέατρο. Οι επαγγελματικές ανησυχίες του υπάρχουν πάντα, αλλά τώρα έχει την πολυτέλεια να ανοιχτεί και σε άλλους τομείς των Καλών Τεχνών. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει ως παραγωγός το μιούζικαλ «Casanova», ένα θεατρικό υπερθέαμα με πεντακόσια άτομα στον θίασο, από ηθοποιούς και σκηνοθέτες μέχρι τεχνικούς θεάτρου. «Αυτό είναι μόνον η αρχή, θέλω να κάνω και το «Μάρκο Πόλο» το «Τριστάνος και Ιζόλδη»» δηλώνει ενθουσιασμένος ο 88χρονος Πιερ Καρντέν, με το γαλάζιο βλέμμα του να σπινθηρίζει από το πάθος του για το θέατρο, τις Τέχνες και κυρίως για τη ζωή.

Η ιστορία του Πιερ Καρντέν μοιάζει λίγο με παραμύθι και μάλιστα από εκείνα τα παραμύθια που έχουν πολύ καλό τέλος. Οι γονείς του, απλοί χωριικοί από τη Βενετία, έφυγαν για τη Γαλλία το 1924, για να γλυτώσουν από τον φασισμό που επικρατούσε στην Ιταλία. Εγκαταστάθηκαν στα νότια της Γαλλίας, όμως δεν είχαν ούτε χρήματα, ούτε περιουσία. Το μόνο που είχαν ήταν όρεξη για δουλειά. Αυτήν την όρεξη τη μετέδωσαν και στο γιό τους Πιερ, ο οποίος στα 17 του είχε ξεκαθαρίσει μέσα του ότι αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του ήταν να ασχοληθεί με τη μόδα, αν και ο χορός και το θέατρο το μάγευαν το ίδιο. Η πρώτη δουλειά του ήταν σε έναν μικρό οίκος μόδας στο Vichy, όπου ο νεαρός Πιερ Καρντέν δούλεψε για οκτώ μήνες. Ήθελε να ανοίξει τα φτερά του, ωστόσο οι Παρισινοί κύκλοι ήταν πολύ κλειστοί για κάποιον που δεν είχε γνωριμίες. Και σ’ αυτό όμως ο Πιερ Καρντέν στάθηκε τυχερός. Μέσω ενός γνωστού του από τον Ερυθρό Σταυρό, ο Καρντέν κατάφερε να πιάσει δουλειά στον περίφημο εκείνη την εποχή οίκο μόδας Paquin. Εκεί πήρε σημαντικά μαθήματα για το επάγγελμα που ήθελε να ακολουθήσει.

Η συνάντηση του με τον Κοκτό την ίδια εποχή στάθηκε μοιραία, αφού ο Γάλλος σκηνοθέτης τον εμπιστεύτηκε για να του φτιάξει τα κοστούμια της ταινίας «Η πεντάμορφη και το τέρας», που ετοίμαζε εκείνο τον καιρό. Η πιο σημαντική στιγμή του επαγγελματικά ήταν όταν γνώρισε τον Κριστιάν Ντιόρ. Την εποχή εκείνη ο Ντιόρ ήθελε να ξεκινήσει έναν οίκο μόδας. Είχε βρει μάλιστα και το οίκημα στη λεωφόρο Matignon. Ο Πιερ Καρντέν ήταν ο πρώτος του υπάλληλος. Από τότε ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή για τον οίκο Dior και για τον οίκο Pierre Cardin.

«Συνάντησα τον Μάο, τον Γκάντι, τον Κάστρο…»

Στην πολύχρονη σταδιοδρομία του, ο Πιερ Καρντέν συνάντησε πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της εποχής τους, ηγέτες που ενέπνευσαν γενιές και γενιές και έγραψαν ιστορία. «Συνάντησα τον Μάο, τον Γκάντι, τον Κάστρο… και αυτό είναι μια απίστευτη εμπειρία. Το ίδιο όμως με μάγευε να ανακαλύπτω απλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου και τον καθημερινό τρόπο ζωής τους» δήλωσε ο Πιερ Καρντέν στη συνέντευξη του στο «Paris Match» Οκτωβρίου. Γι’ αυτό άλλωστε αγόρασε και την έπαυλη στο Lacoste της Νότιας Γαλλίας, για να ζει στην εξοχή αλλά να έχει και τον αέρα του χωριού, γιατί αυτό το μεγάλο χωριό κρατάει ακόμη το χρώμα της επαρχίας. Τα τελευταία χρόνια, ο Πιερ Καρντέν κατοικεί μόνιμα στη Βενετία, στην πόλη με τις χίλιες γόνδολες. Εκεί ζει το δικό του παραμύθι. Ένας αληθινός βασιλιάς με το δικό του palazzo, που κάποτε φιλοξένησε τον θρυλικό Καζανόβα. Συχνά παραθέτει δείπνα για τους φίλους του και οργανώνει γιορτές για λίγους και εκλεκτούς.

Η γυναικεία γοητεία

Έπειτα από χρόνια τόσο στενής επαγγελματικής σχέσης με το γυναικείο φύλο, ο Πιερ Καρντέν έχει πολύ συγκεκριμένα πρότυπα γυναίκας που θαυμάζει. Αν σήμερα πρότεινε σε κάποια να γίνει το πρόσωπο του οίκου Pierre Cardin αυτή δεν θα ήταν κάποια από τις νεαρές διάσημες του Χόλιγουντ. θα διάλεγε τη Βρετανίδα ηθοποιό Σαρλότ Ράμπλινγκ ή τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανσουάζ Αρντί. «Αυτές θα επέλεγα για να εκπροσωπήσουν τον οίκο Pierre Cardin» είπε στη συνέντευξη του στο «Paris Match». Και οι δύο είναι γύρω στα εξήντα πέντε αλλά για τον Καρντέν τα νιάτα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι μια γυναίκα γοητευτική. Μια γυναίκα που μπορεί να σαγηνεύσει τους άλλους, το μπορεί πάντα, από την εφηβεία έως τα γεράματα της!