Deutsche Bank: «Κρίσης συνέχεια το 2011 με την Πορτογαλία στο Ταμείο»

http://www.dw-world.de/image/0,,3113503_1,00.jpgΟ επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, κ. Thomas Mayer προειδοποιεί, πως δεν θα τον εξέπληττε εάν η Πορτογαλία αναγκαστεί σύντομα να χτυπήσει την πόρτα του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, αν και τονίζει πως, όπως εκτιμά, το ευρώ δεν πρόκειται να σπάσει.

Μάλιστα συμβουλεύει την ...κυβέρνηση της Λισαβόνας να προσφύγει άμεσα στο μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ των 750 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προσθέτει ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο διαθέτουν καλύτερα θεμελιώδη και έτσι δεν θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.


Οπως σημειώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, η Γερμανία έχει επενδύσει και πολιτικά και οικονομικά στη ζώνη του ευρώ και η διάλυσή της κάθε άλλο παρά θα τη συνέφερε, καθώς θα ήταν ακριβότερη για τη χώρα, από ό,τι η διατήρησή της.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ευρωζώνη ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι πιο σαφείς από ότι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε οι αγορές να ηρεμήσουν και πάλι.

Εκτιμά δε ότι οι αποφάσεις αναπόφευκτα θα συμπεριλαμβάνουν τη συμμετοχή των κατόχων ομολόγων των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, στο μερίδιο που τους αναλογεί στη δημιουργία της κρίσης.

Οπως τονίζει, οι πρόσφατες αποφάσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν ήταν καθόλου σαφείς και ως εκ τούτου, οι επενδυτές έχουν χάσει και πάλι την εμπιστοσύνη τους.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη προσφύγει στο πακέτο διάσωσης, θεωρεί ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιβληθεί η ίδια πολιτική, και όχι μόνο στις μελλοντικές διασώσεις.

Με λίγα λόγια, και οι κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας, όπως και αυτοί των ομολόγων της Ιρλανδίας, θα πρέπει να συμμετέχουν στο βαθμό που τους αναλογεί στην κρίση χρέους της χώρας. Μάλιστα σημειώνει, πως η Ελλάδα, χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχει καμία πιθανότητα να μειώσει ποτέ το τεράστιο αυτό βάρος.

Ο Mayers επισημαίνει πως η Πορτογαλία θα βρεθεί πολύ σύντομα κάτω από το «αλεξίπτωτο» της διάσωσης, και θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνηση, πριν αυτό γίνει επιτακτική ανάγκη και η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον Mayers, χώρες, όπως η Πορτογαλία, έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας και ότι και να κάνουν αυτή τη στιγμή θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να «δουλέψει» με αποτέλεσμα οι αγορές να παραμένουν επιφυλακτικές και τα πράγματα να μην ηρεμούν.

Αντίθετα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. Η Ισπανία, όπως τονίζει είναι πολύ καλύτερη και από την Ελλάδα και από την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, η Ισπανία είναι μάλιστα σε καλύτερη κατάσταση ακόμα και από την Γαλλία. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μόνο η σαφήνεια και η διαφάνεια των πολιτικών της ΕΕ μπορούν να ηρεμήσουν τις αγορές και να διώξουν τους κερδοσκόπους.

Τέλος, σε ότι αφορά τις τράπεζες και την επιβίωση τους, ο Μayers επισημαίνει πως μπορούν να αντέξουν την περίπτωση πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ωστόσο, είναι πιθανό να δούμε και αρκετές αποτυχίες τραπεζών το 2011. Οπως υπογραμμίζει, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ εξασθενημένο από την οικονομική κρίση. Και δεν είναι μόνον οι ισπανικές cajas ( ταμιευτήρια), αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι για κατάρρευση.

Ελευθερία Κούρταλη