ΗΠΑ: Οι παραστάσεις του «Ζορμπά» του Καζαντζάκη, από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας, ενθουσίασαν την ομογένεια στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη

 


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του ομογενειακού κοινού στις θεατρικές παραστάσεις του έργου «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας, στη Νέα Υόρκη και Βοστόνη, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από ... 1300 ομογενείς και μαθητές. 

Η ερμηνεία των εθελοντών ηθοποιών, αλλά και η διασκευή και σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή, ενθουσίασαν το κοινό που απόλαυσε το ελεύθερο πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη και τα επίκαιρα μηνύματα του για τον άνθρωπο και τη ζωή.


Οι πέντε συνολικά παραστάσεις δόθηκαν μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ν. Υόρκης «Μίνως», και με τη συνεργασία του σκηνοθέτη της Θεατρικής Ομάδας Αντώνη Διαμαντή με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Πολιτισμική Κρήτη, ΗΠΑ», Μανόλη Βεληβασάκη. Συνεργάστηκαν, επίσης, οι Σύλλογοι Κρητών Βοστώνης, «Ροδάμανθος-Ήδη» και το Κοινωφελές Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, Cosmos FM 91.5., μέλος του Δ.Σ. του οποίου είναι ο κ.Βεληβασάκης.


«Ο Νίκος Καζαντζάκης, μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις, έγινε «πολιτιστική γέφυρα» μεταξύ της Κρήτης, της Ελλάδας και ευρύτερα του Ελληνικού πνεύματος και της ομογένειας» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βεληβασάκης. Και συνεχίζει: «Τα μηνύματά του διαχρονικά και οικουμενικά πέρασαν μέσα από την εκπληκτική διασκευή του έργου και την ερμηνεία των εθελοντών ηθοποιών της Ιεράπετρας. Η ανταπόκριση που έτυχαν οι παραστάσεις καταδεικνύει τη δίψα και διάθεση του ομογενειακού κοινού για ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας».


Για το σκηνοθέτη της Ομάδας, Αντώνη Διαμαντή, επισημαίνει ότι πέτυχε μέσα από το λόγο, την εικόνα και τη μουσική να ζωντανεύσει το πνεύμα του Καζαντζάκη «που μίλησε στην ψυχή μας και μας ταρακούνησε».


«Ζούμε σε δύσκολες εποχές και πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από την προσωπικότητα του Αλέξη Ζορμπά. Δανειζόμενος εκφράσεις του θα έλεγα «ας πέσουμε και εμείς με τα μούτρα στη δουλειά και στη ζωή» και να μην φοβόμαστε τίποτε, «μήτε Θεό, μήτε διάολο». Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στις ιδέες και τις δυνάμεις μας και ας πιστέψουμε ότι καλύτεροι καιροί είναι μπροστά μας. Μόνον έτσι θα τους δημιουργήσουμε. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με κάθε τρόπο», τονίζει ο κ. Βεληβασάκης.


Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας λειτουργεί από το 1996. Από το 2001 συνεργάζεται με τον ηθοποιό Αντώνη Διαμαντή, ο οποίος διδάσκει και σκηνοθετεί τα θεατρικά έργα της ομάδας που έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Ομάδα διοργανώνει κάθε χρόνο στην Ιεράπετρα Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, καθώς και Διεθνή Θεατρικά Σεμινάρια και θεατρικές Συναντήσεις.


«Το ταξίδι στις ΗΠΑ και η άμεση επαφή με τους ομογενείς ήταν μία δυνατή εμπειρία» μας είπε ο σκηνοθέτης του έργου. «Υπήρξε ένα θετικό πολιτισμικό σοκ καθώς διαπιστώσαμε ότι στην Αμερική υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, μία προέκταση αν θέλετε της γενέτειρας. Μιλάγαμε παντού την ελληνική γλώσσα, η οποία και πιστεύω πως είναι ο θεμέλιος λίθος του Ελληνισμού και πρέπει να τη διαφυλάξουμε, ως ύψιστο αγαθό».


Ο Αντώνης Διαμαντής, στην προσπάθειά του να διασκευάσει το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Ο Βίος κι η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», εμβάθυνε στο έργο και τη ζωή του μεγάλου στοχαστή και λογοτέχνη και σημειώνει ότι ο συγγραφέας απαιτεί «πλατιά ψυχή, μεγάλη καρδιά, δίψα για ελευθερία, έλλειψη προκατάληψης και αγάπη για την μάθηση».


«Θα έλεγα ότι δυστυχώς ο Καζαντζάκης υπήρξε προφήτης για τη σημερινή εποχή καθώς προείδε την φυλακή του πνεύματος του σύγχρονου ανθρώπου», τονίζει ο Αντώνης Διαμαντής. «Μέσα από το έργο του και τους ήρωες των μυθιστορημάτων του μας δείχνει τον δρόμο για την λύτρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της αυτοματοποιημένης και «βιομηχοποιημένης» σκέψης της εποχής μας. Είμαστε δέσμιοι κυρίαρχων κοινωνικών πιστεύω που δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο ούτε σε ατομικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο οδηγώντας μας σε αδιέξοδα».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι θα ήταν ευχής έργον οι ομογενείς, και κυρίως οι νεότεροι και γεννημένοι στις ΗΠΑ, να γίνουν κοινωνοί του έργου του Καζαντζάκη, διαβάζοντας τα βιβλία του.


«Εύχομαι στο άμεσο μέλλον οι ομογενείς στη Βοστόνη και στη Νέα Υόρκη να αποκτήσουν μια Δανειστική Βιβλιοθήκη, με Ελληνικά βιβλία Λογοτεχνίας, Ιστορίας, αλλά και Φιλοσοφίας, για να μπορούν να έρχονται σε άμεση επαφή με την Ελληνική γλώσσα, κάτι που θεωρώ ως τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού Πολιτισμού», λέει ο κ. Διαμαντής. «Ο Καζαντζάκης ήταν υπαρξιστής που αναζήτησε την αλήθεια στην παρατήρηση της φύσης και του περιβάλλοντος. Ότι εναντιώνεται στη φύση και στο περιβάλλον ουσιαστικά εναντιώνεται στη φύση του ανθρώπου και τον κάνει δυστυχή και στενόχωρο. Και ακριβώς αυτό είναι το κύριο μήνυμα του έργου του Καζαντζάκη το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε με την καρδιά και όχι με την λογική».


Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης ήταν η ζωντανή μουσική που έγραψε ειδικά για τις ανάγκες του έργου ο Νίκος Μαστοράκης. Την τριμελή ομάδα, που έπαιξε ζωντανά στην παράσταση, αποτελούσαν οι Ν. Μαστοράκης (Φωνή, κιθάρα, λαούτο, μάντολα), Χ. Παπαδάκης (Φωνή, λύρα) και Μ. Δουλούμης (Φωνή, λαούτο, μπουζούκι). Τα σκηνικά και τα κουστούμια ετοίμασε ο σκηνογράφος Νίκος Κόνιαρης. Οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους ρόλους επί σκηνής είναι ερασιτέχνες και εθελοντές της θεατρικής ομάδας της Ιεράπετρας. Πρόκειται για τους: Γιάννη Κατσιδονιότη, Γιώργο Μηλιό, Λένα Φραγκούλη, Θωμάς Λιάγκο, Νίκο Ζυγάκη, Νίκο Ασπραδάκη, Πόπη Δασκαλάκη, Γιάννη Τσαντηράκη, Nίκο Τσαγκαράκη, Πόπη Κονταξάκη, Κατερίνα Κονταξάκη, Τασούλα Χρυσοφάκη, Σοφία Τσαντηράκη, Δέσποινα Μεταξάκη, Σοφία Κονταξάκη.