Προκάλεσαν πανικό οι χάκερς

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/5/6/8/334568/wikileaks_thumb_large.jpg
Νέες κυβερνοεπιθέσεις σε αντίποινα για τον αποκλεισμό του ιστότοπου WikiLeaks είναι πιθανές στο πλαίσιο ενός πολέμου για την προστασία της ελευθερίας του Διαδικτύου, δήλωσε ο εκπρόσωπος μίας από τις ομάδες των χάκερς που επετέθησαν χθες διαδικτυακά σε εταιρείες.


«Η 'Anonymous' επετέθη κυρίως εναντίον ...

εταιρειών που αποφάσισαν για οποιοδήποτε λόγο να διακόψουν τη σχέση τους με το WikiLeaks. Ορισμένοι από τους στόχους ήταν το Amazon, η Master Card, η Visa, η PayPal», δήλωσε σ
το BBC ο εκπρόσωπος της ομάδας των χάκερς που αυτοαποκαλείται «Coldblood». Η ομάδα ανέλαβε, με μήνυμά της στο twitter, την ευθύνη της επιχείρησης την οποία μάλιστα ονόμασε «Operation: Payback» («Επιχείρηση Ανταπόδοσης»).

Ενδεικτική της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι η δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Netcraft, ο οποίος ανέφερε πως ο κόμβος της MasterCard δέχτηκε ταυτόχρονη επίθεση από 400 διαφορετικά σημεία και της Visa από περίπου δύο χιλιάδες.
Πάντως, τόσο η Visa όσο και η MasterCard προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες, λέγοντας πως οι επιθέσεις δεν έχουν επηρεάσει τα πιο ευαίσθητα τμήματα των υποδομών τους, όπου βρίσκονται τα στοιχεία των πελατών.
Η ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης δέχθηκε, επίσης, επίθεση χθες από χάκερς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Aftonbladet». Η διεύθυνση δεν ήταν προσβάσιμη επί αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Οι ιστοσελίδες της Σάρα Πέιλιν και του γερουσιαστή Τζοε Λίμπερμαν έγιναν επίσης στόχος επίθεσης χάκερς. Η υπερ-συντηρητική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάντζ «έχει αίμα στα χέρια του».
Ακόμη ομάδα χακτιβιστών είχαν «κατεβάσει» τα site τραπεζικών συναλλαγών του ελβετικού ταμιευτηρίου PostFinance, της συνηγόρου των δύο γυναικών που κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάντζ αλλά και του Σουηδού εισαγγελέα, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση ζητώντας την έκδοσή του.

Η μέθοδος των επιθέσεων είναι γνωστή ως DDoS (distributed denial-of-service attack) και δημιουργεί τεχνητή αύξηση επισκέψεων στα site-στόχους, με αποτέλεσμα αυτά να καταρρέουν. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα τα τελευταία χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε δεκάδες επιθέσεις προς μεμονωμένους διαδικτυακούς κόμβους.

«Μάχες» όμως διεξάγονται και στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, twitter και Facebook, καθώς οι υπεύθυνοι κλείνουν τους λογαριασμούς της Anon Operation («ανώνυμης επιχείρησης») μέσω της οποίας ανακοινώνονται οι επιθέσεις των χακτιβιστών.

Η ομάδα καλούσε λίγο πριν από τις 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, σε συντονισμένες επιθέσεις κατά του twitter, λίγο μετά την απόφαση των διαχειριστών της υπηρεσίας να κλείσουν το βασικό λογαριασμό των «Ανωνύμων» ακτιβιστών.

Σε κάθε προσπάθεια απενεργοποίησης των «Ανωνύμων» στο twitter δημιουργούνται διαρκώς νέοι, εφεδρικοί, λογαριασμοί, ενώ μια επίθεση προς το ίδιο το twitter σταμάτησε, όταν η υπηρεσία αποκατέστησε τη λειτουργία του αρχικού λογαριασμού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση του Ασάντζ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ιστότοπο.

Χάος στην αυστραλιανή κυβέρνηση
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στην Εργατική κυβέρνηση της Τζούλιας Γκίλαρντ η διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στο Wikileaks. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει πως ο Ομοσπονδιακός Εργατικός υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού κόμματος, γερουσιαστής Μαρκ Αρμπίμπ, ήταν ο «εμπιστευτικός πληροφοριοδότης» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπέρα.

Ο γερουσιαστής Αρμπίμπ, που σήμερα είναι υπουργός Αθλητισμού, είναι ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία και την ανάδειξη της Τζούλια Γκίλαρντ στο ανώτατο αξίωμα. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα έγγραφα, ενημέρωνε την αμερικανική πρεσβεία για την αυστραλιανή κυβέρνηση και το Εργατικό κόμμα. Η αποκάλυψη για το ρόλο του Αρμπίμπ απειλεί με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Κέβιν Ραντ, λέγοντας ότι «επιτελεί εξαιρετικό έργο» και να υπογραμμίσουν ότι δεν απειλείται η συμμαχία μεταξύ των δυο χωρών.

Η Shell διέθετε σημαντικές πληροφορίες
Η εταιρεία Royal Dutch Shell είχε εισδύσει σε υπουργεία-κλειδιά στη Νιγηρία και διέθετε πρόσβαση σε κάθε κίνηση των πολιτικών της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Αφρικής, γράφει η εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενη τηλεγραφήματα διπλωματών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται, κατά τα έγγραφα, να είχε πει σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα, τον Οκτώβριο του 2009, ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που κατεδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.
Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική εταιρεία της Αφρικής, και η ενεργειακή της βιομηχανία, κυριαρχούνταν επί δεκαετίες από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Exxon Mobil, Total και Shell.

Ξέφρενα πάρτι στη Σαουδική Αραβία
Πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε πολυτελή υπόγεια κλαμπ, γλεντάει, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος Wikileaks, ένα τμήμα της νέας γενιάς των Σαουδαράβων, που αψηφούν τον αυστηρό ισλαμικό νόμο και διοργανώνουν οργιαστικά πάρτι με ναρκωτικά, αλκοόλ και κολ γκερλς. Σύμφωνα με τα απόρρητα ντοκουμέντα που διέρρευσαν και που υπογράφονται από Αμερικανούς αξιωματούχους, που έχουν διατελέσει σε διπλωματικές θέσεις στη Σαουδική Αραβία, αρκετοί από τους περίπου 10.000 πρίγκιπες του βασιλικού οίκου των Σαούντ διοργανώνουν συχνά-πυκνά μεγάλα και χλιδάτα πάρτι σε μυστικές τοποθεσίες κι υπόγεια νυχτερινά κλαμπ στην πρωτεύουσα Τζέντα. Η κοκαΐνη και το χασίς αναμειγνύονται με λίτρα βότκας και ουίσκι, υπό την ανοχή των αρχών ασφαλείας και της θρησκευτικής αστυνομίας, οι οποίες κάνουν τα «στραβά μάτια», με το αζημίωτο φυσικά, σύμφωνα με τις εκθέσεις των Αμερικανών διπλωματών.

Αναμένει εξηγήσεις η Μόσχα
Η Ρωσία περιμένει εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, μετά την αποκάλυψη από τoν ιστότοπο WikiLeaks σχεδίων για την προστασία των χωρών της Βαλτικής απέναντι σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χθες το απόγευμα, η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν έχει επηρεαστεί από τις διαρροές του ιστότοπου.

Το ΝΑΤΟ επεξεργάστηκε σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, αποκάλυψαν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, που δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία.

«Η Ατλαντική Συμμαχία και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η μία για την άλλη. Η αποστολή της Συμμαχίας είναι η προστασία των μελών της, στα οποία συγκαταλέγονται και οι τρεις χώρες της Βαλτικής», σχολίασε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουγκέσκου, μετά τη δημοσίευση του υλικού.

Έκπληξη η νίκη του Ζούμα
Η άνοδος του Τζέικομπ Ζούμα στην προεδρία της Νότιας Αφρικής ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks. Ο Ζούμα έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής τον Μάιο του 2009, μετά από μία σκληρή μάχη για την ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) με τον πρώην πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος υποχρεώθηκε από το κυβερνών κόμμα να παραιτηθεί στα τέλη του 2008. «Η άνοδος του Ζούμα στην κορυφή της νοτιοαφρικανικής πολιτικής, την ίδια στιγμή που σοβαρά ερωτήματα για το χαρακτήρα του γίνονταν πρωτοσέλιδα, είναι ένα εκπληκτικό πολιτικό επίτευγμα από μόνο του», αναφέρει διπλωματικό τηλεγράφημα, που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρετόρια πριν ορκιστεί ο Ζούμα στην προεδρία, στις 9 Μαϊου του 2009. Ο Ζούμα ήταν το αντικείμενο μίας μακράς έρευνας για διαφθορά.

Ο Μπέκι, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδημία του AIDS στη χώρα του, περιγράφεται σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα ως «υπερευαίσθητος».