Προληπτική δράση κατά του καρκίνου έχει η ασπιρίνη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglH5nmdOHimoStFSF9NovDOzlmzCTTAMdBsJx5wJkIPvgB3g3BcrBkUGo3IoayDl9rXJ5lDbhlp679VqbggrJazPo2SqW0M4NL_8qYBUwBhfqHRsnQ2g7XrdeeYmnktqWXGhxvfxYGeUBB/s320/%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7.jpg
Η λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μειώνει σημαντικά τον αριθμό θανάτων από καρκίνο, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Νευρολογίας της Οξφόρδης διαπίστωσαν μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά ...
20%. Η εν λόγω έρευνα προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στη διαφωνία των ειδικών σχετικά με το εάν τα υγιή άτομα 40-60 ετών συνίσταται να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης.

Αυτό που είναι σήμερα ευρέως γνωστό, είναι η ωφέλιμη δράση της ουσίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, στους υγιείς ανθρώπους, η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοπάθειας οριακά αντισταθμίζει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους στομάχου.

Εφόσον, όμως εξακριβωθεί η ευνοϊκή επίδραση της ασπιρίνης στην πρόληψη των διαφόρων μορφών καρκίνου, η πλάστιγγα θα γύρει οριστικά υπέρ της τακτικής λήψης ασπιρίνης μετά από κάποια ηλικία.

«Τα πορίσματα [της έρευνας] δεν συνεπάγονται ότι πρέπει όλοι οι ενήλικες να αρχίσουν αμέσως την κατανάλωση ασπιρίνης», τονίζει ο καθηγητής Πίτερ Ροθγουέλ που ηγήθηκε της έρευνας. «Υποδεικνύουν, όμως, σημαντικά νέα οφέλη [της ασπιρίνης] τα οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος συμπεριληφθεί στις ενδείξεις».