Με βραβείο ειρήνης Κομφούκιου απαντά η Κίνα στη βράβευση του Λιού Σιαομπό

  Κονκάρδα με τη μορφή του Λιού Σιαομπό
 

Με το δικό της βραβείο ειρήνης απαντά η Κίνα στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό. Η ανακοίνωση έγινε λίγα 24ωρα πριν την τελετή βράβευσης του Λιού Σιαομπό, από την οποία πολλές χώρες θα απέχουν και ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να εμποδίσει συγγενείς και φίλους του Κινέζου αντιφρονούντα να μεταβούν στο Όσλο.

Η Κίνα απένειμε το «Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιου» στον...
πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν και επίτιμο πρόεδρο του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος (ΚΜΤ), Λιόν Σαν.

Η Κίνα είχε οργιστεί μετά την επιλογή του Λιού Σιαομπό για το βραβείο ειρήνης Νόμπελ, ισχυριζόμενη ότι είναι «αχρειότητα» να δίνεται το βραβείο σε κάποιον που η χώρα θεωρεί ως ανατρεπτικό και εγκληματία.

Σε μήνυμά τους, οι διοργανωτές του βραβείου δήλωσαν ότι «είναι ενός είδους ειρηνική απάντηση στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2010 και εξηγεί πως ο κινεζικός λαός βλέπει την ειρήνη».

Η απονομή θα γίνει στο Πεκίνο, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την απονομή στο Όσλο, του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Λιέν Τσαν υπερίσχυσε πέντε άλλων υποψηφιοτήτων και συγκεκριμένα δύο κατόχων του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης: του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, του Κινέζου ποιητή, Κιάο Ντάμο και του διορισμένου από την Κίνα, πνευματικού ηγέτη των βουδιστών, Πάντσεν Λάμα.

«Ο Λιεν Τσαν κέρδισε καθώς οικοδόμησε μία γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Ηπειρωτική Κίνα, φέρνοντας ευτυχίας στο λαό και στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν» ανέφερε η δήλωση των διοργανωτών. Την πρόσκληση για την τελετή εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Απαγορεύει το ταξίδι στο Όσλο

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο λαμβάνει μέτρα, ώστε να μην παραστούν φίλοι και οικογένεια του Λιού Σιαομπό στην τελετή απονομής στο Όσλο.

Ο ίδιος παραμένει φυσικά φυλακισμένος και δεν πήρε από τις κινεζικές Αρχές άδεια να παραστεί στην απονομή. Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο του, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αλλά και αρκετοί διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική στην Κίνα πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι τους απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν.

Ο Λού Γιουεγκάνγκ, ο οποίος εργαζόταν ως δημοσιογράφος και έχασε τη δουλειά του για τη δημοσίευση «προκλητικού» -όπως χαρακτηρίστηκε- «περιεχομένου», δήλωσε ότι οι Αρχές απαγόρευσαν στη σύζυγό του να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ.

«Δεν μας έδωσαν κάποιο λόγο (γι' αυτό). [...] Πιστεύουμε ότι έχει σχέση με το ζήτημα του Λιού Σιαομπό» είπε.

Περίπου 150 Κινέζοι αντιφρονούντες θα παραστούν στην τελετή απονομής. «Δυστυχώς, κανείς από την Κίνα δεν θα δει την τελετή» δηλώνει ο Γιάνγκ Τζιανλί, φίλος του Λιού Σιαομπό που ζει στις ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση "εξαφάνισε" πολλά άτομα (θέτοντάς τα σε κατ' οίκον περιορισμό) και κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την Κίνα» πρόσθεσε.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται μήπως η βράβευση του Λιου Σιαομπό πυροδοτήσει τη σκλήρυνση της καταστολής των διαφωνούντων από το κινεζικό καθεστώς.

Για τους αναλυτές, είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή σκλήρυνση της στάσης ενός καθεστώτος που έχει το ίδιο απειλήσει με «συνέπειες», όσους θα παρευρεθούν στην τελετή του Όσλο.

Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα ανησυχούν για την πιθανότητα η κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση πριν από την τελετή της Παρασκευής, αλλά στη συνέχεια να προχωρήσει σε φυλακίσεις και καταστολή για παραδειγματισμό, προειδοποιεί ο Νίκολας Μπέκελι, του Human Rights Watch.

Δεν θα παραστούν στην απονομή

Το διάστημα μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιού Σιαομπό, η Κίνα άσκησε έντονες διπλωματικές πιέσεις σε αρκετές χώρες, προκειμένου να τις εμποδίσει να παραστούν στην τελετή απονομής.

Περίπου 20 χώρες δήλωσαν, τελικά, ότι δεν θα στείλουν αντιπρόσωπο στο Όσλο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από την τελετή θα λείπουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Κολομβίας, της Τυνησίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν, της Σερβίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν, της Βενεζουέλας, των Φιλιππίνων, της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Ουκρανίας, της Κούβας και του Μαρόκου.

Τελευταία προσθήκη η Σερβία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή της να μην στείλει εκπρόσωπο στο Όσλο, προκαλώντας έντονη κριτική από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ΕΕ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δίνει μεγάλη προσοχή στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παραδέχθηκε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι σχέσεις με την Κίνα.

«Θα περιμέναμε από μία χώρα που έχει την φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιράζεται πλήρως τις αρχές της ΕΕ. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές μας» είπε η εκπρόσωπος της ΕΕ, Άντζελα Φιλότι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία του βραβευθέντα από την τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης ή κάποιου εκπροσώπου του, όπως θα γίνει την Παρασκευή, δεν έχει παρά ένα προηγούμενο στην
ιστορία του Βραβείου: το 1936 ο Γερμανός δημοσιογράφος Καρλ φον Οσιέτσκι δεν ήταν παρών στη τελετή, ούτε κανείς εκπρόσωπός του, διότι βρισκόταν σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις οδήγησε την Τρίτη ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές να συγκρίνουν την Κίνα με τη ναζιστική Γερμανία.

«Η Κίνα πρέπει να ντρέπεται και να ενοχλείται που βρίσκεται παρέα με τη ναζιστική Γερμανία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Βιρμανία» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Φρανκ Γουλφ.