Θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού ''Αθηνόραμα''

http://bitter-lemons.com/wp-content/uploads/2010/03/awards.jpg 
Φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου.
Στην κατάμεστη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού για τη χρονιά που προηγήθηκε.

Τα βραβεία αποτελούν πλέον θεσμό αφού για δωδέκατη χρονιά αναδεικνύουν τις κατά το φιλοθεάμων κοινό- καλύτερες θεατρικές παραγωγές.

Η θεατρική απόδοση του δημοφιλούς έργου του Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι» που παρουσίασε το Εθνικό δια χειρός Σταμάτη Φασουλή, «ο Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Μαστοράκης στο θέατρο Κάππα όπως και το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ, επιμέλειας Θόδωρου Τερζόπουλου, ήταν από τις παραστάσεις που ...
ξεχώρισαν βάσει της ετυμηγορίας του θεατρόφιλου αναγνωστικού κοινού εβδομαδιαίου εντύπου οδηγού πόλης.

Η φετινή τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού διεξήχθη υπό την αυστηρή επιτήρηση της Θεατρόικας. Αυτό σημαίνει ότι ο παρουσιαστής της βραδιάς Κλέων Γρηγοριάδης, υποδυόμενος έναν αμείλικτο εκπρόσωπο του Διεθνούς Θεατρικού Ταμείου, ανέλαβε να διαφυλάξει τόσο το κύρος του θεσμού όσο και του ελληνικού θεάτρου στο σύνολό του. Βοηθοί του, για να συμπληρωθεί η τρόικα, το Duo Fina, οι δίδυμοι τενόροι (Γιάννης και Τάκης Φίνας), οι οποίοι συνδυάζουν τις εκπληκτικές φωνητικές ικανότητες με το χιούμορ και την ανατροπή. Η δουλειά τους συνάντησε πολλές «εσωτερικές» δυσκολίες, το γέλιο όμως βγήκε αβίαστα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή, όπου η θεατρική ομάδα Tandem πραγματοποίησε μια χιπ χοπ περιήγηση στη φετινή σεζόν. Στο πιάνο ήταν ο Θάνος Μαργέτης, ενώ τα κείμενα και οι στίχοι ήταν του Θύμιου Νικολόπουλου. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Γιάννης Κακλέας.

Στην ανακεφαλαίωση της βραδιάς πάντως, εξήχθη το συμπέρασμα από τους διοργανωτές πως από την κρίση θα αντέξουν μόνο όσοι επενδύσουν στην ποιότητα και τον πολιτισμό.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι των τεχνών, του δημοσιογραφικού αλλά και του πολιτικού χώρου: η Πέμυ Ζούνη,  ο Κώστας Γείτονας, ο Φώτης Προβατάς, ο Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα, η Ξένια Καλογεροπούλου μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ρένη Πιττακή, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Γιώργος Κιμούλης, η Νόρα Κατσέλη, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Μπέζος με τη Ναταλία Τσαλίκη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Ντένη Βαχλιώτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Ντεηβιντ Λυντς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης,  ο Θανάσης Παπαθανασίου, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Στέλιος Μάινας,  ο Κρατερός Κατσούλης με την Κατερίνα Καραβάτου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Περικλής Χούρσογλου με την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Λένα Αρώνη, η Μάριον Μιχελιδάκη, ο Λευτέρης Παυλόπουλος, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πέτρος Λαγούτης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Νίκος Μουρατίδης.

Μερικά από τα βραβεία απένειμαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Ρένη Πιττακή και Γιάννης Μπέζος, η βουλευτής και ηθοποιός Πέμυ Ζούνη, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής.

Αναλυτικότερα, βραβεύθηκαν:

Παράσταση
1o βραβείο «Μάουζερ» (Άττις)
2ο βραβείο «Σλουθ» (Αθηνών)
3ο βραβείο «Το τρίτο στεφάνι» (Εθνικό Θέατρο)
Σκηνοθεσία
1o βραβείο Θεόδωρος Τερζόπουλος - «Μάουζερ»
2ο βραβείο Σταμάτης Φασουλής - «Το τρίτο στεφάνι»
3ο βραβείο Θωμάς Μοσχόπουλος - «Δωδέκατη νύχτα»
Νεοελληνικό έργο
Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας - «Αττική οδός»
Αντρικός ρόλος
1o βραβείο Γιώργος Κωνσταντίνου - «Ο Αμπιγέρ»
2ο βραβείο Γιώργος Κιμούλης - «Σλουθ»
3ο βραβείο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - «Σλουθ»
Γυναικείος ρόλος
1o βραβείο Νένα Μεντή - «Τρίτο στεφάνι»
2ο βραβείο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - «La chunga»
3ο βραβείο Ελένη Κοκκίδου - «Η γυναίκα της Πάτρας»
Ενδυματολόγοι
1o βραβείο Ντένη Βαχλιώτη - «Τρίτο στεφάνι»
2ο βραβείο Κλερ Μπρέσγουελ - «Δωδέκατη νύχτα»
3ο βραβείο Ελένη Μανωπούλου - «Ο βισσυνόκηπος»
Σκηνογράφοι
1o βραβείο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου - «Τρίτο στεφάνι»
2ο βραβείο Άγγελος Μέντης - «Το στραβόξυλο»
3ο βραβείο Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης - «Δωδέκατη νύχτα»
Συνθέτες
1o βραβείο Ελένη Καραϊνδρου - «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»
2ο βραβείο Ευανθία Ρεμπούτσικα - «Φθινοπωρινή ιστορία»
3ο βραβείο Θοδωρής Οικονόμου - «Τρίτο στεφάνι»
Φωτιστές
1o βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - «Δωδέκατη νύχτα»
2ο βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - «Τρίτο στεφάνι»
3ο βραβείο Κατερίνα Μαραγκουδάκη - «Οι επισκέπτες»