Το ΚΑΣ ζητάει 800.000 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών νομού Φωκίδας.

O αρχαιολογικός χώρος, που το 2009 δέχτηκε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, δεν ανταποκρίνεται στις ...
ανάγκες των επισκεπτών, καθώς το δύσβατο και βραχώδες της περιοχής δυσχεραίνει την περιήγηση τους στον χώρο. Επιπλέον, η πληθώρα των μνημείων και τα εγκατάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη δυσκολεύουν την κατανόηση από τους επισκέπτες και θέτουν σε κίνδυνο τα εκθέματα.
«Οι επισκέπτες πηδούν πάνω από αρχαία λείψανα της κρήνης των Μουσών», δήλωσε κατά τη συνεδρίαση, η προϊσταμένη της εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, Νάνσυ Ψάλτη.
Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου προτείνεται η χάραξη νέων διαδρομών, η ανάδειξη υφιστάμενων και η διαμόρφωση στάσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την ροή του κοινού. Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων σε πολλά σημεία του συνολικά 200 στρεμμάτων χώρου. Σημαντικές δε ενέργειες γίνονται για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παράλληλα, προτείνεται η τοπογράφηση του περίφημου Ιερού Ναού του Απόλλωνος και του μουσείου. Στον ναό του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού, στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς τον θεό και γίνονταν οι ιεροτελεστίες, που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.
Στα σχέδια για την ανάδειξη είναι και η ολοκλήρωση της περίφραξης στο Ιερό της Προναίας, καθώς ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Δελφών δέχεται «εισβολές» από κοπάδια ζώων.
Στα πλαίσια της ανάδειξης του χώρου προτείνεται η εγκατάσταση αντιγράφου της περίφημης μπρούτζινης στήλης των όφεων στην αρχική της θέση. Η στήλη των όφεων ήταν αφιέρωμα σε ανάμνηση της ελληνικής νίκης επί των Περσών το 479 π.Χ. Από την εποχή, όμως, του Μεγάλου Κωνσταντίνου έως σήμερα κοσμεί μαζί με άλλα χάλκινα αγάλματα τον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.
Υπολογίζεται ότι το κόστος της μελέτης, για τη σημαντική αυτή ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών θα φτάσει περίπου το ποσόν των 800.000 ευρώ. Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει την ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ.