Προϋπολογισμός: στην κόψη του ξυραφιού 6 δισ. ευρώ



Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει ο φετινός προϋπολογισμός, καθώς τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει περίπου 6 δισ. ευρώ ακόμη, προκειμένου να κλείσει η φετινή μαύρη τρύπα.
Τόσο το στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου όσο και αυτά που...
παρακολουθεί σε ταμειακή βάση η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι η υστέρηση εσόδων συνεχίστηκε και το Νοέμβριο.
Ετσι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος, παρ' όλο που το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με σχετική αισιοδοξία, να βρεθεί η δημοσιονομική διαχείριση για φέτος εκτός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία όμως αφορούν την εξέλιξη του ελλείμματος σε ταμειακή βάση, η οποία δεν ταυτίζεται πλήρως με αυτήν του Γενικού Λογιστηρίου, δείχνουν για το ενδεκάμηνο μια μείωση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 22%.
Εντούτοις τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε στο ενδεκάμηνο να καλύψει την υστέρηση εσόδων που παρατηρούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ετσι, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 21,379 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 27.466 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Ωστόσο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,3% (έναντι του αναθεωρημένου στόχου 6% που θέτει ο προϋπολογισμός) σε 45.502 δισ. ευρώ από 43.210 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,3% σε 59.611 δισ. ευρώ από 64.357 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σε τι ελπίζουν
Παρ' όλο που η είσπραξη των 6 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου δεν θεωρείται ρεαλιστικός στόχος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει βελτίωση των εισπράξεων στον τελευταίο μήνα του έτους, κυρίως λόγω της απόδοσης μέτρων όπως η εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών (περαίωση), η είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν και η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για το 2011, αλλά και από την εισροή των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων, παρ' όλο που βελτιώθηκε στο ενδεκάμηνο σε σχέση με το δεκάμηνο, παραμένει σημαντικά εκτός του ετησίου στόχου.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διαμορφώθηκε στο 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ώς τον Οκτώβριο.
Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.
Στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 6,5%, με τις πρωτογενείς να έχουν περικοπεί κατά 10,2% έναντι ετήσιου στόχου 9,2%. Οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδά του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 .*