Στα μέσα του 2011 οι πρώτοι υπολογιστές με λειτουργικό Google Chrome

http://static.doldigital.net/webstatic/29EC8B60E2A602D5741F2EA3655BD173.jpgΟι πρώτοι φορητοί υπολογιστές με Chrome OS τελικά δεν θα προλάβουν τη αγοραστική περίοδο των φετινών Χριστουγέννων. Η Google ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τελειοποιήσει το πρώτο της λειτουργικό σύστημα και τα πρώτα μοντέλα θα καθυστερήσουν μέχρι τα μέσα του 2011.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο αλλά δεν ...είμαστε ακόμα έτοιμοι» παραδέχτηκε  ο Σούνταρ Πίσαϊ, διευθυντής παραγωγής της Google, ανακοινώνοντας την καθυστέρηση από το Σαν Φρανσίσκο.

Οι πρώτοι φορητοί με Chrome OS θα βασίζονται σε επεξεργαστές Intel και θα παράγονται από τις Samsung και την Acer. Θα έχουν οθόνη 12,1 ιντσών, κανονικό πληκτρολόγιο και συνδεσιμότητα 3G, όχι όμως και σκληρό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές θα πρέπει να συνδέονται στο Διαδίκτυο για να μπορούν να τρέχουν περισσότερα προγράμματα.

Πρωτότυπα υπολογιστών με Chrome OS μοιράζονται τώρα σε εταιρείες και προγραμματιστές για δοκιμή.

Ένα βασικό πλεονέκτημα στο οποίο ποντάρει η Google είναι ότι η εκκίνηση του υπολογιστή θα ολοκληρώνεται σε μερικά δευτερόλεπτα. Το Chrome OS αναπτύχθηκε πάνω στο Chrome, το γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο που παρουσίασε η εταιρεία πριν από δύο χρόνια. To Chrome παραμένει σήμερα λιγότερο δημοφιλές από τον Internet Explorer και το Mozilla Firefox, έχει όμως κερδίσει 120 εκατομμύρια χρήστες.

Προκειμένου να ικανοποιήσει την όρεξη των χρηστών για νέο λογισμικό, και να επαναλάβει την επιτυχία του AppStore της Apple, η Google εγκαινίασε τη Δευτέρα ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών για το Chrome OS.

Η εφημερίδα New York Times, το περιοδικό Sports Illustrated και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Electronics Arts είναι μερικές από τις 500 εταιρείες που ήδη προσφέρουν εφαρμογές τους στο νέο κατάστημα.

Στο μεταξύ, όμως, περισσότερες από 40.000 εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί για το ανταγωνιστικό iPad της Apple, το οποίο έχει πουλήσει 7,5 εκατ. μονάδες από το ντεμπούτο του τον Απρίλιο.

H Google φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε καλό δρόμο στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Apple στην κινητή τηλεφωνία, καθώς το λειτουργικό σύστημα Google Android έχει πλέον ξεπεράσει σε πωλήσεις το iOS του iPhone.