Ανταγωνιστική εφαρμογή email κατά της Google σχεδιάζει η εταιρία του Facebook


Νέο σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που θεωρείται ανταγωνιστικό του δημοφιλούς Gmail της Google και άλλων προγραμμάτων email, ετοιμάζεται να παρουσιάσει η εταιρία του Facebook.
Το γιγάντιο κοινωνικό δίκτυο, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, επρόκειτο να διοργανώσει ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το Facebook ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δημιουργία της ...
δικής του ηλεκτρονικής διεύθυνσης με κατάληξη @facebook.com ή ακόμη και πλήρως ανεξάρτητο πρόγραμμα email.
Η πρωτοβουλία της εταιρίας του Facebook αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο στην αντιπαράθεση της εταιρίας με την Google. Η Google απέκλεισε πρόσφατα το «κατέβασμα» των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών της μέσω του Facebook, εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να επιτρέψει την «εξαγωγή» στοιχείων χρηστών του Facebook από τις σελίδες των προσωπικών τους προφίλ.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις ειδικευμένων μπλογκς, το νέο πρόγραμμα του Facebook θα ονομάζεται Project Titan. Η τεράστια βάση δεδομένων του Facebook και η ποικιλία πληροφοριών που αυτή διαθέτει για τους χρήστες του αποτελεί πραγματικό θησαυρό για κάθε είδους διαφημιστή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρία του Facebook, που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθίσταται ως ο κυριότερος ανταγωνιστής της Google, καθώς απολαμβάνει της αφοσίωσης των χρηστών της. Οι χρήστες του Facebook προσφέρουν οικειοθελώς προσωπικές τους πληροφορίες και κοινοποιούν την παρουσία τους στο δίκτυο.
Ο αρθρογράφος της τεχνολογικής ιστοσελίδας Gizmodo Χεσούς Ντίαζ λέει: «Αν ήμουν η Google, η Hotmail ή η Yahoo! θα ανησυχούσα έντονα. Το Facebook Mail μπορεί να αποδειχθεί φονιάς τέτοιων εφαρμογών, χάρη στα φυσικά του πλεονεκτήματα έναντι των ιστοσελίδων αυτών».
Στο μεταξύ, η AOL ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πόρτες της σε νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με όνομα Project Phoenix, για περιορισμένο αριθμό χρηστών. Από τις αρχές του 2011, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία αυτή.
Η σελίδα εισερχόμενων μηνυμάτων του Project Phoenix σχεδιάσθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την εύκολη αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας SMS με λίγα μόνο «κλικ». Η δυνατότητα του νέου προγράμματος να συνδυάσει μηνύματα προερχόμενα από διαφορετικές πηγές και ηλεκτρονικά μέσα αποτελεί προσπάθεια της AOL να αντεπεξέλθει στο σκληρό ανταγωνισμό των Microsoft, Yahoo και Google.
Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ η πλήρης απουσία διαφημίσεων από το νέο πρόγραμμα, καθώς η AOL εξετάζει εναλλακτικές πηγές κερδοφορίας, λιγότερο ενοχλητικές για τους χρήστες.