Θεσσαλονίκη-Οι «Αναγνώστες του Ομήρου» παρουσίασαν την «Οδύσσεια» στη Νέα Υόρκη, σε μία ολονυχτία ποίησης, μουσικής και σύγχρονου χορού

 


Στη Νέα Υόρκη επέστρεψαν «Οι Αναγνώστες του Ομήρου (The Readers of Homer), για μια μοναδική ολονύκτια εκδήλωση στο φημισμένο πολιτιστικό κέντρο 92nd Street Υ., προβάλλοντας και πάλι στις ΗΠΑ, με το μοναδικό τους τρόπο, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.





Υστερα από έναν χρόνο ...
σημαντικών επιτυχιών ανά τον κόσμο, το περασμένο Σάββατο, από τις 7 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της Κυριακής, στο μεγαλοπρεπές Kaufmann Concert Hall, συνολικά διακόσιοι αναγνώστες, ενδυναμωμένοι με ζεστό κρασί και "ομηρικές γεύσεις", απέδωσαν τα αποσπάσματά τους στα αγγλικά, ελληνικά, αρχαία ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, εβραϊκά και ρωσικά, ενώ η μετάφραση του Stanley Lombardo στα αγγλικά προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνη. Μεταξύ των συμμετεχόντων, κάθε ηλικίας και προέλευσης, το «παρών» έδωσαν απόμαχοι των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες από κάθε πεδίο, παιδιά και γονείς.



Στο ξεκίνημα της βραδιάς, το φημισμένο συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής «ΛύρΑυλος», υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Στέφου, εντυπωσίασε το αμερικανικό κοινό με μελωδίες ανακατασκευασμένων οργάνων από την εποχή του Οδυσσέα, και εμπλούτισε τη μαραθώνιο ανάγνωση με μουσικά ιντερλούδια στο τέλος κάθε ραψωδίας.



Χαρακτηριστικές στιγμές της Οδύσσειας ερμηνεύτηκαν χορευτικά από την ομάδα σύγχρονου χορού «Choreo Theatro», υπό τη διεύθυνση της Ειρήνας Κωνσταντίνου Πούλου, συνοδευόμενα από το σλοβενικό συγκρότημα Silence. Οι εντυπωσιακές χορογραφίες μετέφεραν νοερά το κοινό δίπλα στην καρτερική Πηνελόπη και τη γοητευτική Καλυψώ, στον ταλαιπωρημένο Οδυσσέα, τον εξοργισμένο Ποσειδώνα, αλλά και τις ακαταμάχητες Σειρήνες.



Τα έσοδα της εκδήλωσης, την οποία διηύθυνε ο Έλληνας ηθοποιός/παραγωγός Γιάννης Σιμωνίδης, υπό την οργανωτική επίβλεψη της Στεφανίας Ξυδιά, θα διατεθούν στα διεθνή προγράμματα των Αναγνωστών του Ομήρου. Σκοπός της οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η αναγνώριση της αδιάλειπτης αμεσότητας του Ομήρου, η απότιση φόρου τιμής στους διεθνείς μεταφραστές του, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και κοινωνικοποίηση χιλιάδων συμμετεχόντων.



Υπό τη διεύθυνση της ιδρύτριας, καθηγήτριας Kathryn Hohlwein και του κ. Σιμωνίδη, και με τη συμβολή πολυτάλαντων συνεργατών, «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» απέσπασαν διθυράμβους από χιλιάδες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, και επιδιώκουν οικονομική στήριξη, ώστε να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό προσκλήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.



Η «Οδύσσεια» στο 92nd Street Y τέθηκε υπό την αιγίδα και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τα Πανεπιστήμια «Bard» και «Fordham», το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, το Ίδρυμα «Andres Mata», κ.ά.



Η εκδήλωση προβλήθηκε, εκτενώς, στις εφημερίδες «New York Times» και «Daily News», όπως και στα περιοδικά «New Yorker», «Τime-Out» και «New York Magazine», τα οποία καλωσόρισαν με ενθουσιασμό αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία.



Δ.Ριμπά