Λάρισα - Πανευρωπαϊκό βραβείο σε Λαρισαίο για πεταλούδες





Πανευρωπαϊκό βραβείο για την προσφορά του στην προβολή και καταγραφή των πεταλούδων στην Ελλάδα, απονεμήθηκε σε Λαρισαίο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης για την προστασία των πεταλούδων που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Τσόρτσιλ του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. 

Το βραβείο ...
«Marsh» απονεμήθηκε για το 2010, στον Λάζαρο Παμπέρη, για την σπουδαία προσφορά του, καθώς έχει καταγράψει και περιλάβει στο βιβλίο που εξέδωσε «Πεταλούδες της Ελλάδας», 234 είδη που υπάρχουν στην χώρα μας. Ενώ στο βιβλίο περιλαμβάνονται και χάρτες διασποράς.


Μάλιστα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων (Butterfly Conservation), θεωρήθηκε ως κατόρθωμα το γεγονός ότι ο Λαρισαίος ερευνητής όχι απλώς κατόρθωσε να συντάξει τον χάρτη των πεταλούδων της Ελλάδας, αλλά το έπραξε αυτό, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς απόχη.


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και μοναδικές φωτογραφίες από τον κόσμο των πεταλούδων.

Ο Λ. Παμπέρης είναι και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Από το 1974 φωτογραφίζει την ελληνική φύση ενώ από το 1983 τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες,.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμός Πεταλούδων είναι μία διεθνής οργάνωση που σκοπό έχει την προστασία των πεταλούδων αλλά και εντομών πολλά είδη εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση.