«Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα»

«Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα»
«Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανήλθε δριμύτερος ενόψει και της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα, από την επίσκεψη της οποίας θα εξαρτηθεί η τρίτη δόση του δανείου. 

Παρεμβαίνοντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην ..ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. 
 
Του Βαγγέλη Δεμίρη
Αναπόφευκτη θεωρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011, με δεδομένη τη μεγάλη ύφεση του 2010. Μία μόλις ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μία εβδομάδα πριν από την αισθητή ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος από τη Eurostat, ο επικεφαλής της ευρωζώνης επέλεξε το βήμα της Ευρωβουλής για να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές για το τι προσδοκούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανήλθε λοιπόν δριμύτερος ενόψει και της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα, από την επίσκεψη της οποίας θα εξαρτηθεί η τρίτη δόση των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς τη χώρα μας.
Μεταρρυθμίσεις
Παρεμβαίνοντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι αυστηρό και αξιόπιστο και δεν παρέλειψε ακόμη να χαιρετίσει την αποφασιστικότητα και το θάρρος της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Μνημονίου κάτι που, όπως αναγνώρισε, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.
Αναδιάρθρωση Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέρριψε επίσης κάθε ιδέα περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για ελεγχόμενη χρεοκοπία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες. «Δεν τη σκεφτόμαστε (σ.σ. την αναθεώρηση του χρέους) ούτε εμείς, ούτε οι ελληνικές αρχές, ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη, και γενικότερα κανείς αξιόπιστος και έξυπνος άνθρωπος δεν τη σκέφτεται», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ζ. Γιούνκερ.
Αναφερόμενος γενικότερα στις ανησυχητικές περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης είπε με νόημα ότι «οι Ελληνες και άλλοι είναι υπερχρεωμένοι και αυτό δεν είναι φταίξιμο της Ευρωζώνης. Μόνοι τους το προκάλεσαν και τώρα είναι πρόβλημα για όλους μας».
Το τεστ της τρόικας
  • Παρουσίαση χρονοδιαγράμματος για την δημιουργία ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, ώστε η αμοιβή να αντα­νακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα.
  • Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα παράσχει έως την 1η Δεκεμβρίου ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060 που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ).
  • Προετοιμασία νομοθεσίας για «την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, κ.ά.».
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Παρουσίαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων  με ημερομηνίες και ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα