Αυστραλία- Αυξήθηκε η ελληνική παρουσία στο κοινοβούλιο της Βικτώριας, μετά τις πολιτειακές εκλογές του Σαββάτου.




του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Αυξημένη θα είναι η ελληνική παρουσία στο κοινοβούλιο της Βικτώριας μετά τις πολιτειακές εκλογές του Σαββάτου.

Στις εκλογές κατήλθαν και έντεκα ομογενείς υποψήφιοι, πέντε από τους οποίους κατάφεραν να επανεκλεγούν.


Συγκεκριμένα: ...

* Ο Φιλελεύθερος βουλευτής, Νίκος Κότσιρας, διατήρησε άνετα την έδρα του Μπουλίν αυξάνοντας 7.1% το ποσοστό των ψήφων του. Μετά την κατανομή των δεύτερων προτιμήσεων ο κ. Κότσιρας συγκεντρώνει το 64.6% των ψήφων.


Αν ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών κερδίσει την πλειοψηφία, θεωρείται βέβαιο ότι ο ηγέτης της παράταξης θα αναθέσει και Υπουργείο στον κ. Κότσιρα ο οποίος έως τώρα ήταν σκιώδης υπουργός στην αντιπολίτευση.


* Ο Εργατικός βουλευτής και πρώην πολιτειακός υπουργός Γιάννης Πανταζόπουλος διατήρησε άνετα την έδρα του Ντάντενογκ αν και σημειώθηκε στροφή 4.7% σε βάρος του. Μαζί με τις δεύτερες προτιμήσεις ο κ. Πανταζόπουλος λαμβάνει το 64% των ψήφων.


* Η Τζένη Μικάκου επανεξελέγη άνετα στην Άνω Βουλή στην περιφέρεια Νόρδερν Μετροπόλιταν.

* Νέο πρόσωπο στην Άνω Βουλή, στην περιφέρεια Σάουθ Ίστερν Μετροπόλιταν είναι ο ομογενής Λι Ταρλάμης που εξελέγη με το Εργατικό κόμμα.


* Άλλος ένας ομογενής που εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής είναι ο Ανδρέας Κάτος που κέρδισε για λογαριασμό του Φιλελεύθερου κόμματος την έδρα του Σάουθ Μπάργουον. Ο κ. Κάτος αύξησε το ποσοστό της παράταξης του κατά 5% και μετά τις δεύτερες προτιμήσεις κέρδισε το 53.7%.


Άτυχος στάθηκε ο ομογενής Φιλελεύθερος υποψήφιος του Όκλι Θ. Ζωγράφος. Σε μια περιοχή όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες ο κ. Ζωγράφος αύξησε εντυπωσιακά το ποσοστό της παράταξής του (7%) και πήρε το 40.5% των ψήφων, χάνοντας όμως την έδρα με μόλις 1% από την Εργατική βουλευτή, Αν Μπάρκερ.

Στην ίδια έδρα ο ομογενής υποψήφιος του κόμματος "Πρώτα η Οικογένεια", Γιώργος Γρήγας, έλαβε μόνο 1.3%

Τα αποτελέσματα των άλλων ομογενών υποψηφίων, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, ήταν τα ακόλουθα:

* Η Μένη Χριστοφάκη, υποψήφια των Πράσινων στην έδρα του Περάν, έλαβε το 18.5%.

* Στο Μάλβερν ο ομογενής Εργατικός υποψήφιος Νίκος Βουλάνας, έλαβε το 20.1%.

* Η ομογενής υποψήφια του Sex Party στην έδρα του Μπέϊζγιυόετρ, Σωτηρία Στρατή, έλαβε το 3.6% ενώ η άλλη ομογενής υποψήφια του ίδιου του κόμματος, Τζο Μαυρίκου στην έδρα Χέστιγκς έλαβε το 2.3%.

- Μεγάλη στροφή εναντίον των Εργατικών στις πολιτειακές εκλογές του Σαββάτου, στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας.

Η εντυπωσιακή στροφή 6,1% που σημειώθηκε σε βάρος του Εργατικού κόμματος στις πολιτειακές εκλογές του Σαββάτου, στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τερμάτισε την εντεκάχρονη διακυβέρνηση της πολιτείας από τους Εργατικούς αν και θα περάσουν μέρες, ίσως και εβδομάδες για να γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα. Η καταμέτρηση των ψήφων θα συνεχιστεί την Δευτέρα.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, του οποίου ηγείται ο Τέντ Μπέϊλιου, θα πρέπει να κερδίσει 45 έδρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τις 45 αυτές έδρες τις έχει ήδη κερδίσει. Κατ' ορισμένους όμως έχει κερδίσει μόνο 44 έδρες.

Οι Εργατικοί φέρονται να έχουν εξασφαλίσει 38 έδρες, με πέντε να είναι αμφίβολες.

Κατά άλλες εκτιμήσεις ο Συνασπισμός έχει κερδίσει 44 έδρες και οι Εργατικοί 42, με δυο να είναι αμφίβολες.

Πάντως, στην καλύτερη περίπτωση οι Εργατικοί θα κερδίσουν όσες έδρες και ο Συνασπισμός, δηλαδή από 44 η κάθε παράταξη, κάτι που φαντάζει δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή υπάρξει ισοπαλία, τότε μάλλον θα γίνουν νέες εκλογές.

Η δύναμη των Εργατικών υπέστη καθίζηση το Σάββατο. Έλαβαν μόλις το 36.9% (στροφή 6.1% σε βάρος τους) έναντι του 38.3% που έλαβαν οι Φιλελεύθεροι (η εκλογική δύναμη τους αυξήθηκε 3.8%). Αν στο ποσοστό αυτό προστεθεί και το ποσοστό του Εθνικού κόμματος που είναι 6.6% τότε μόνο στις πρώτες προτιμήσεις ο Συνασπισμός έλαβε 44.9%. Μαζί με τις δεύτερες προτιμήσεις το ποσοστό του έφτασε το 51% έναντι 49% των Εργατικών.

Οι Πράσινοι έλαβαν το 10.6% (η ψήφος τους αυξήθηκε μόλις 0.6%) και το ποσοστό τους ήταν αισθητά χαμηλότερο απ' αυτό των Ομοσπονδιακών εκλογών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ