Το πόρισμα για το πρόβλημα στα Α380


http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/620260_b.jpg 
Εντοπίσθηκε η αιτία διαρροής των λιπαντικών που προκάλεσε την έκρηξη στον κινητήρα 

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε πριν από μία εβδομάδα για το διώροφο αεροπλάνο της Αirbus, το διασημότερο, περισσότερο διαφημισμένο και μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Α380.

Η έκρηξη του κινητήρα ενός Α380 της Qantas που εκτελούσε πτήση από Σιγκαπούρη προς Σίδνεϊ έφερε στο προσκήνιο τα ...
προβλήματα των κινητήρων Trent 900 της Rolls Royce και κατ’ επέκταση των Α380. Από την πρώτη στιγμή οι εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν την εξιχνίαση των αιτίων του συμβάντος εστίασαν τον ενδιαφέρον τους στη μηχανή της Rolls Royce, διατηρώντας την πεποίθηση ότι κάτι είχε συμβεί με τον οδοντωτό δίσκο του στροβίλου του κινητήρα.

Η αυστραλιανή Qantas καθήλωσε επ’ αόριστον στο έδαφος τα έξι Α380 επειδή ανιχνεύτηκαν ίχνη από διαρροή λιπαντικής ουσίας ή καυσίμου σε κάποιους κινητήρες. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η Singapore Airlines βγάζοντας από τα δρομολόγιά της τρία Α380 επειδή στους κινητήρες τους διαπιστώθηκαν «παράξενα ίχνη». Η γερμανική Lufthansa, που πετάει με Α380 με κινητήρα της Rolls Royce, ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει κανένα πρόβλημα στα δικά της αεροσκάφη, αλλά άλλαξε κινητήρα σε ένα από τα Α380 του στόλου της.

Μόνον, όμως, το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη στον κινητήρα προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από ανάφλεξη του λιπαντικού στο εσωτερικό του και εξέδωσε οδηγία καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν A380 με μηχανές Trent 900 της RR να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Την Παρασκευή, ο Τζον Λίι, ανώτατο στέλεχος της Αirbus στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ότι η Rolls Royce εντόπισε την αιτία της διαρροής λιπαντικών, που προκάλεσε την ανάφλεξη στον κινητήρα του Α380 εξουδετερώνοντας τα συστήματα ασφαλείας. Υπαίτιο για τη ζημιά είναι ένα ελαττωματικό κουτί, που περιέχει μεταλλικά ρουλεμάν, τα οποία ρυθμίζουν τον άξονα κίνησης στις τουρμπίνες. Ο κ. Λίι είπε ότι η Rolls Royce έχει επιδιορθώσει το μοιραίο κουτί σε νεότερους τύπους του Trent 900 και τώρα επιδιορθώνει και κινητήρες παλαιότερου τύπου.

Ούτως ή άλλως, οι συνέπειες της υπόθεσης αυτής σε Airbus και Rolls Royce είναι ανυπολόγιστες. Εντός μερικών ημερών, το Α380, το καμάρι της ευρωπαϊκής συνεργασίας, μεταβλήθηκε στη συλλογική συνείδηση σε «ιπτάμενο κίνδυνο» και δύσκολα θα επανακτήσει τον τίτλο του «τιτάνα των αιθέρων».