Ικέτιδες του Αισχύλου στο Θέατρο Σοφούλη από 26 Νοεμβρίου 2010


 Η ομάδα Angelus Novus παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη και για λίγες μόνο παραστάσεις (από 26 Νοεμβρίου μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2011), τις Ικέτιδες του Αισχύλου, τραγωδία που ανεβαίνει σπάνια λόγω των πολλών σκηνοθετικών και ερμηνευτικών προβλημάτων που θέτει.

Η υπόθεση: Για να γλυτώσουν από τον αιμομικτικό γάμο με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αιγύπτου, οι πενήντα κόρες του Δαναού, καθοδηγούμενες από τον ...
πατέρα τους, καταφεύγουν στο Άργος απ’ όπου κατάγονται, προσπέφτουν ικέτισσες στους βωμούς των θεών και ζητούν άσυλο από τον βασιλιά της χώρας Πελασγό, ο οποίος τους το παρέχει, με τη συγκατάθεση των Αργείων.

Σ’ αυτή την τραγωδία του Αισχύλου, τη λυρικότερη απ’ όλες τις σωζόμενες τραγωδίες, θίγονται θέματα ενεργά ακόμη και σήμερα: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (habeas corpus) και, στους αντίποδες, η ύβρις που συνιστά η άρνηση των νόμων της φύσης, εδώ η άρνηση της ένωσης με το αρσενικό (φυξανορία), καθώς επίσης η ιερότητα του ικέτη, του πρόσφυγα, και η υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να τον προστατεύσει (ασυλία), ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας της ακεραιότητάς της.

Τρεις ηθοποιοί συνοδευόμενοι από ένα μουσικό, επωμίζονται όλους τους ρόλους και τους πολυπληθείς χορούς των Ικέτιδων, σε μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει τα νοήματα του αρχαίου κειμένου και ταυτόχρονα να καινοτομήσει ως προς τη σκηνική απόδοση της τραγωδίας.


Ταυτότητα της παράστασης
Συντελεστές
μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου
σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
μουσική: Κωστής Βοζίκης
κίνηση: Έφη Δρόσου
φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου 
Διανομή
Χορός Δαναΐδων: Έφη Δρόσου
Δαναός, Κήρυξ, Χορός Θεραπαινίδων: Νικόλας Νικητάκης
Πελασγός, Χορός Θεραπαινίδων: Νίκος Ράμμος

ηλεκτρική κιθάρα: Κωστής Βοζίκης

κατασκευή κοστουμιών: Καλλιόπη Δούδου
σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Βασίλης Παπαδόπουλοςφωτογραφίες: Μαρίνα Τσελεπήυπεύθυνη παραγωγής: Κατερίνα ΜάμαληΕπικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com

Πληροφορίες της παράστασης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Διάρκεια παραστάσεων: 26.11.10 - 12.12.10
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο - Κυριακή στις 9.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό)
Χώρος: Θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη (Καλαμαριά)
Διάρκεια: 60’
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310423925