ΔΕΙΤΕ το trailer του ντοκιμαντέρ που είναι υποψήφιο για ΕΜΜΥ

http://www.e-radio.gr/repository/2009/Emmy2009_480.jpgΗ συγκινητική ιστορία του άστεγου Ίον Μπαρλαντεάνου, που αποτύπωσε ο φακός του Ρουμάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νανάου, είναι υποψήφια για τα φετινά βραβεία ΕΜΜΥ.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος σύμφωνα με τον Iοn B.», που προτάθηκε στην κατηγορία Arts Programming.
Ο Αλεξάντερ Νανάου ...διηγείται την ιστορία του Ίον Μπαρλαντεάνου, ο οποίος ζούσε στους δρόμους του Βουκουρεστίου και συνήθιζε να δημιουργεί κολάζ από άχρηστα χαρτιά.

Τον Μπαρλαντεάνου και τα έργα του ανακάλυψε ο καλλιτέχνης Οβίντιου Φένες και τον οδήγησε από το περιθώριο στον καλλιτεχνικό κόσμο. Έργα του παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, πλάι σε δημιουργίες του Άντι Γουόρχολ και του Μαρσέλ Ντισάν.

Ο αυτοδίδακτος Ίον Μπαρλαντεάνου, 63 ετών σήμερα, αρνιόταν επί χρόνια να δεσμευθεί με μία σταθερή εργασία, και κατά καιρούς είχε απασχοληθεί ως εργάτης, λιμενεργάτης και προσωπικό ασφαλείας. Επί 20 χρόνια ζούσε σε υπόγειο πολυκατοικίας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη συλλογή απορριμμάτων και συγκέντρωνε φωτογραφίες, τις οποίες χρησιμοποιούσε για τις σουρεαλιστικές συνθέσεις του.

Κρατούσε τα κολάζ του, τα οποία περιγράφουν τη ζωή στην κομμουνιστική Ρουμανία και έχουν σατιρικές αναφορές στο Νικολάι Τσαουσέσκου, σε μία βαλίτσα.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ: