Στον Κινέζο ακτιβιστή Λιού Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης

http://s.enet.gr/resources/2009-12/liu-xiaobo-thumb-large.jpgΟ Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, «για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Η είδηση πυροδότησε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως ...
η βράβευση του Λιου Σιαομπό “αντιβαίνει πλήρως στις αρχές” του βραβείου και θα βλάψει τις σχέσεις Κίνας-Νορβηγίας.
Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο -ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους Κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009
Με την κατηγορία της «προτροπής ενεργειών για την ανατροπή της κρατικής ηγεσίας» , το κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε 11ετή φυλάκιση τον 54χρονο κινέζο αντικαθεστωτικό Λιού Σιαομπό.
xiaompo thumb medium1 Στον Κινέζο ακτιβιστή Λιού Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης
Ο Λιου, ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989, ήταν ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της “Χάρτας 08″ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα.
Ο συνήγορος του Λιου Ντινγκ Σικούι τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο πελάτης του θα κάνει έφεση.Επίσης ένας ακόμη από τους συνηγόρους του, ο Μο Σαοπίνγκ, τόνισε πως ο Λιου επί δύο μήνες στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και πρόσθεσε ότι πως αντιτίθεται σε αυτή την απόφαση και πως στο δικαστήριο αυτός και ο πελάτης του δήλωσαν αθώοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το δικαστήριο δηλώνει πως “τηρήθηκαν αυστηρά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην υπόθεση αυτή και προστατεύθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του Λιου στην υπεράσπιση”.
“Η δίκη ήταν ανοικτή στο κοινό. Δύο συνήγοροι υπερασπίσθηκαν τον Λιου και η οικογένειά του ήταν παρούσα”, τονίζεται στο ανακοινωθέν του δικαστηρίου. Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ξένοι διπλωμάτες δεν επετράπη να παραστούν στη δίκη της Τετάρτης, αλλά ούτε και στη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης.