Ο χρυσός δράκος το καινούργιο έργο του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ για πρώτη φορά στην Ελλάδα!



Στη Νέα Σκηνή – Νίκος Κούρκουλος από τις 22 Οκτωβρίου

Σε ένα ταϊλανδο-κινεζικό-βιετναμέζικο ταχυφαγείο, στην καρδιά μιας μεγαλούπολης, η κουζίνα δουλεύει ασταμάτητα, παγιδεύοντας τις μυρωδιές από τα πιάτα αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους. Ασιάτες μετανάστες και ντόπιοι πελάτες συνθέτουν ένα ανθρώπινο ψηφιδωτό με εικόνες που εναλλάσσονται και έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σιωπηλή κραυγή του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία: «Μακάρι να ήμουν κάποιος τελείως διαφορετικός από αυτόν που είμαι».

Το καινούργιο έργο του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ που βραβεύτηκε φέτος σε δύο ... 
μεγάλα γερμανικά φεστιβάλ(
Mühlheimer Theatertagen και Berliner Theatertreffen), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία της νεαρής Κατερίνας Ευαγγελάτου που επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά τα επιτυχημένα Βόλφγκανγκ και Πλαστελίνη.

Ο Χρυσός δράκος με την πρωτοποριακή γραφή και το καυτό θέμα που πραγματεύεται χαρακτηρίστηκε ως ένα από πλέον ώριμα κείμενα του σαραντατριάχρονου συγγραφέα. Η ακρίβεια, η άψογη δομή, ο τρόπος που ο Σίμελπφενιχ ενσωματώνει στο έργο του έναν γνωστό μύθο, αλλά κυρίως η πολιτική  διάσταση έκαναν το έργο να ξεχωρίσει ως ένα καίριο σχόλιο στο επίκαιρο ζήτημα της  παγκοσμιοποίησης.

Η παράσταση
Στην παράσταση της Νέας Σκηνής  παρουσιάζονται εικόνες που εναλλάσσονται και συνθέτουν μια τοιχογραφία μιας  σύγχρονης πολυ-πολιτισμικής πόλης. Σε  σαράντα οκτώ σύντομες σκηνές αναδύονται αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες με κοινό τους σημείο το ανικανοποίητο,  την επιθυμία:  «να ήμουν κάποιος τελείως διαφορετικός από αυτόν που είμαι». Η σκηνοθεσία εστιάζει σε έννοιες όπως το πεπρωμένο, ο χρόνος, η αποξένωση, η μετανάστευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε πρωταγωνιστές παίρνουν μέρος σε ένα ενδιαφέρον υποκριτικό εγχείρημα, ακολουθώντας την οδηγία του συγγραφέα: Έτσι θα δούμε τις γυναίκες να υποδύονται τους ανδρικούς ρόλους, ενώ τους άνδρες να αναλαμβάνουν τους γυναικείους ρόλους. Επίσης, υπάρχει μια αντιστροφή και στις ηλικίες: οι νέοι παίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία και το αντίθετο..

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Ρούσα Δάλλα
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Μάρκου







Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Νίκος Χατζόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Παπανικολάου,  Νικόλας Αγγελής.


Προ-παράσταση: 21/10/2010
Πρώτη παράσταση: 22/10/2010
Τελευταία παράσταση:  5/12/2010

Φωτογραφίες Μαριλένα Σταφυλίδου

Πληροφορίες για τύπο: Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας
τηλ. 210.5288164-5