Περικοπή 20% στα εκλογικά επιδόματα

http://www.elladanews.gr/imagenews/357930-psalidi-sto-eklogiko-epidoma-.jpgΤης Ελενας Kαρανατση
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με μειωμένο το εκλογικό επίδομα κατά 20% και με πολύ λιγότερους υπαλλήλους, καθώς οι δικαιούχοι της εκλογικής αποζημίωσης θα είναι πιθανότατα κατά 40% λιγότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ηδη, ...
η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ - ΟΤΑ) προτίθεται να απέχει από τις εκλογές, αντιδρώντας στη μείωση του επιδόματος. Πρόκειται για 70.000 υπαλλήλους, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. «Χωρίς εμάς είναι δύσκολο να γίνουν εκλογές», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος. Στο ερώτημα αν κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα οι εκλογές λόγω αποχής εργαζομένων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος απαντά στην «Κ» ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα» και πως «όλες οι προσπάθειες στρέφονται στη διενέργεια των εκλογών με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο».
Την απόφαση για περικοπές εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και την ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια διακομματικής επιτροπής, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σχετικά θέματα. Η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει το εκλογικό επίδομα κατά 20% μειωμένο, καθώς και να περιορίσει δραστικά τις κατηγορίες των υπαλλήλων που το λαμβάνουν. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 άτομα, στα οποία χορηγείτο εκλογική αποζημίωση, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι πλέον λαμβάνουν ενσωματωμένο το εκλογικό επίδομα στα έξοδα κίνησης (295 ευρώ μηνιαίως), όπου έχει επέλθει και σε αυτά μείωση (από 365 ευρώ).
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν προτίθεται να αυξήσει το ποσό ούτε βέβαια και να επανέλθει σε παλαιότερες ρυθμίσεις, που προέβλεπαν εφάπαξ καταβολή εκλογικού επιδόματος στους δημοτικούς υπαλλήλους. «Δεν είναι και τόσο λογικό το αίτημα των δημοτικών υπαλλήλων», τονίζει ο κ. Ντόλιος και εξηγεί ότι «είχε συμφωνηθεί από το 2005 να παίρνουν ενσωματωμένο το εκλογικό επίδομα στα έξοδα κίνησης. Επομένως, είτε γίνονται εκλογές είτε όχι, οι υπάλληλοι λαμβάνουν το επίδομα. Λόγω των συνολικών περικοπών που έπρεπε να γίνουν φέτος στο Δημόσιο, μειώθηκε σ’ ένα ποσοστό και η δική τους εκλογική αποζημίωση. Δεν θα ήταν δίκαιο να εξαιρεθούν».
 
Μείωση του κόστους
Το εκλογικό επίδομα μέχρι σήμερα χορηγείται σε 160.000 εργαζομένους στο Δημόσιο (υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, νομαρχιακοί, δημοτικοί και περιφερειακοί υπάλληλοι, το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας και το Λιμενικό, οι φύλακες των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαστική και εισαγγελικοί λειτουργοί). Φέτος, από την εκλογική διαδικασία θα εξαιρεθούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος προετοιμασίας και διενέργειας εκλογών από περίπου 150 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στο μισό.